MAP Sensor or BUST

Discussion in 'Mazdaspeed 3 Troubleshooting' started by Tyler Young, Mar 11, 2023.

Watchers:
3 users.
  1. Tyler Young

    Tyler Young The road to hell is paved with tread tracks Greenie Member

    Joined:
    Jul 8, 2020
    Posts:
    76
    Trophy Points:
    8
    Location:
    45005
    Ratings:
    +14 / -0
    Hey guys, been a while since I've visited. Here due to more issues with my MAP sensor. I can't seem to keep them around very long. Just like my father D'x
    Anyway, so I'm getting ready to buy my 4th MAP sensor in the last 2 years. Which leads me to believe my faulty MAP issues aren't just a bad product. I typically buy the BOSCH 3bar and adjust my VT accordingly to the preset.
    My question is, what are the possible causes that would make the MAP sensor fail over and over.
    Is it that I'm retarded and not cleaning it enough?
    Or could it be faulty wiring? I usually get a couple months out of each sensor, then my gauge stops registering boost. That's where it usually starts.

    Just trying to get as much information as I can before I waste any more time or money than I already have.
     
  2. L337TurboZ

    L337TurboZ World Class Truck Squatter Silver Member

    Joined:
    Jun 15, 2020
    Posts:
    1,153
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Charleston, SC
    Ratings:
    +1,175 / -4
    Are you tying an aftermarket gauge into the MAP sensor?

    MAP sensors shouldn't fail on a regular basis. Are they getting oil contaminated or wet somehow?
     
    L337TurboZ, via a Motorola device, Mar 11, 2023
    #2
    • Like Like x 1
  3. Tyler Young

    Tyler Young The road to hell is paved with tread tracks Greenie Member

    Joined:
    Jul 8, 2020
    Posts:
    76
    Trophy Points:
    8
    Location:
    45005
    Ratings:
    +14 / -0
    If the weather wasn't so shit I'd take the throttle body off and inspect the manifold but I don't think I'm running TOO dirty post turbo. Stock turbo gauge
     
    Tyler Young, via a mobile device, Mar 12, 2023
    #3
  4. L337TurboZ

    L337TurboZ World Class Truck Squatter Silver Member

    Joined:
    Jun 15, 2020
    Posts:
    1,153
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Charleston, SC
    Ratings:
    +1,175 / -4
    All you need to do is inspect the sensor itself when it's removed. See if it's wet.

    Check all the harnesses for water intrusion as well. I was getting water into my ambient temperature sensor in the bumper. It would throw random DTCs as that sensor shares a 5V reference with other sensors.
     
    Last edited: Mar 13, 2023
    L337TurboZ, via a Motorola device, Mar 13, 2023
    #4
    • Like Like x 2
  5. Tyler Young

    Tyler Young The road to hell is paved with tread tracks Greenie Member

    Joined:
    Jul 8, 2020
    Posts:
    76
    Trophy Points:
    8
    Location:
    45005
    Ratings:
    +14 / -0
    So I checked out the sensor yesterday as it's the new 1 I just installed but it started throwing me into limp mode again. As far as the moisture on the tip, it's nothing I wouldn't expect from the air compressing. Doesn't smell like oil or fuel. The harness seems intact and the connections are dry... This is really fuckin with me, I'm gonna take the intake apart and take some pictures either tonight or tomorrow to get a better idea
     
    Tyler Young, via a mobile device, May 17, 2023
    #5
  6. SyntheticAtmosphere

    SyntheticAtmosphere You only get ONE ride, ONE ticket, ONE time! Silver Member

    Joined:
    Aug 1, 2016
    Posts:
    578
    Trophy Points:
    93
    Location:
    Canada
    Ratings:
    +635 / -0
    Shot in the dark, but this is always rattling around not paying rent in my brain for some reason...
     
Loading...

Share This Page

Users Viewing Thread (Users: 0, Guests: 0)