MS3 Whining sound

Discussion in 'Mazdaspeed 3 Troubleshooting' started by Barry, May 29, 2018.

Watchers:
6 users.
  1. Barry

    Barry Greenie N00B Member

    Joined:
    May 29, 2018
    Posts:
    4
    Trophy Points:
    3
    Location:
    Calgary
    Ratings:
    +5 / -0
    Hi
    I tried to search for this but couldn't find anything.

    My 2008 speed 3 recently started whining at low revs and up to about 4-5000. At low revs it sounds like a race car transmission and then as the boost kicks in it's a high pitched whistle. It is related directly to the amount of gas pedal depression/fuel going into the engine and is not locked to the revs. I have taken it to both my mechanic and a Mazda dealership and neither know what it could be.

    Any ideas?

    B
     
  2. Raider

    Raider Administraider Administrator Platinum Member

    Joined:
    Jan 28, 2016
    Posts:
    3,979
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Behind a Keyboard wearing full body armor
    Ratings:
    +4,801 / -3
    Alternator whine? Try to record it.
     
    Raider, via a mobile device, May 30, 2018
    #2
    • Like Like x 1
  3. Gizmo

    Gizmo Good news, everyone! Silver Member

    Joined:
    Feb 16, 2016
    Posts:
    427
    Trophy Points:
    63
    Location:
    Kanata, Ontario Canada K2L 2Y4
    Ratings:
    +276 / -0
    Get a buddy to help you locate where in the engine bay this sound is coming from. That and sound clip as Raider mentioned would greatly help us help you.
     
  4. neganox

    neganox Feline Führer Moderator Platinum Member

    Joined:
    Feb 9, 2016
    Posts:
    907
    Trophy Points:
    93
    Location:
    St Johns, FL
    Ratings:
    +1,652 / -4
    Does this happen in gear or neutral?
     
  5. Mauro_Penguin

    Mauro_Penguin Punk in Drublic Gold Member

    Joined:
    Feb 10, 2016
    Posts:
    680
    Trophy Points:
    93
    Location:
    Jacksonville, FL
    Ratings:
    +680 / -1
    In b4 turbo soundz from aftermarket intake.

    ....Or power steering pump...
     
    Mauro_Penguin, via a mobile device, May 30, 2018
    #5
    • Like Like x 2
  6. Db09ms3

    Db09ms3 Silver Member

    Joined:
    Apr 20, 2017
    Posts:
    142
    Trophy Points:
    28
    Location:
    Phoenix AZ
    Ratings:
    +90 / -1
    I had a whine that corresponded with engine speed as well. I used a stethoscope to narrow it down to the passenger side. Alternator bearings were shot. Had my brother rev it up while I stared at the alternator pulley and saw it flex. Got a used one. No more whine. I still changed out the idler and tensioner pulleys with a new belt before I found it. I thought it was the turbOh for a second too.
     
  7. Barry

    Barry Greenie N00B Member

    Joined:
    May 29, 2018
    Posts:
    4
    Trophy Points:
    3
    Location:
    Calgary
    Ratings:
    +5 / -0
    Thanks guys.

    @neganox - it happens in gear, neutral and when the clutch is depressed in gear. There is no change in any of these circumstances. Therefore I don't think it's transmission related.
    @Mauro_Penguin - It doesn't change when steering left or right so I don't think it's the pump. Regarding the intake, this car is stock, I have not modified it and the friend I bought it from didn't modify it either.

    I'll try to record the sound and upload it. My mechanic did say he thought it might be the alternator on it's way out. I'm OK with that because if it fails that won't be catastrophic. My main concern is that it's the turbo bearings or an air intake leak.
     
    • Like Like x 2
  8. Barry

    Barry Greenie N00B Member

    Joined:
    May 29, 2018
    Posts:
    4
    Trophy Points:
    3
    Location:
    Calgary
    Ratings:
    +5 / -0
    Ok so I tried to record the sound. Please see the attached files. Be patient, they are not that great and the whine is barely audible but you can hear it.
     

    Attached Files:

  9. Barry

    Barry Greenie N00B Member

    Joined:
    May 29, 2018
    Posts:
    4
    Trophy Points:
    3
    Location:
    Calgary
    Ratings:
    +5 / -0
    So it's fixed. It was the turbo. It had 50 thou play in the main bearing. My guy managed to find a used one with only 30,000 km on it. Cost me CAD 2,000 all in to have the work done but at least it's fixed.

    FYI for a new one the way he put it was "it'll take 10 years and a million bucks" which I took to mean that they have to be imported from Japan and cost a lot. I did get an estimate from Mazda and they said the part is about CAD 3,000.

    Cheers
     
    • Like Like x 3
  10. _Mazdarati

    _Mazdarati Silver Member

    Joined:
    Mar 13, 2017
    Posts:
    187
    Trophy Points:
    43
    Location:
    Dearborn, MI
    Ratings:
    +155 / -0
    You paid $2,000CAD for a used turbo install...? That seems like a lot more money than you should've spent...
     
    • Like Like x 1
  11. Solarsurge

    Solarsurge Gold Member

    Joined:
    Jun 9, 2018
    Posts:
    186
    Trophy Points:
    43
    Location:
    Richmond, VA
    Ratings:
    +207 / -0
    Shoot... I know where I'm selling these 2 K04s I got sitting around... lmao
     
    • Like Like x 1
Loading...

Share This Page

Users Viewing Thread (Users: 0, Guests: 0)