Daily Driven Demon (Sleeper )

Discussion in 'Mazdaspeed 6 Build Diaries' started by Juschiln19, Jul 28, 2020.

Watchers:
9 users.
  1. Juschiln19

    Juschiln19 Silver Member

    Joined:
    Jan 7, 2018
    Posts:
    26
    Trophy Points:
    13
    Location:
    Colorado
    Ratings:
    +52 / -0
    Well I was going to buy a hellcat fuel pump pre-made from Dirty water racing but they stopped making them for now. So i made a attempt to make one but didn't realize how brittle the plastic was going to be and I went to drill a hole and it busted like 1/3 the housing. So it didn't work out. I was going to try and make it work but I just came across a cheap fuel basket so I'm going to redo the fuel pump....

    It will be here next week..
     
    Last edited: Sep 21, 2020
    Juschiln19, via a Samsung mobile device, Sep 20, 2020
    #21
  2. StreetSpeed6

    StreetSpeed6 Diesel Slayer Gold Member

    Joined:
    Mar 1, 2018
    Posts:
    572
    Trophy Points:
    63
    Location:
    Indiana
    Ratings:
    +390 / -0
    Not screwing it up is much more important than attempting a how to post lol
     
    StreetSpeed6, via a mobile device, Sep 20, 2020
    #22
    • Like Like x 3
  3. Juschiln19

    Juschiln19 Silver Member

    Joined:
    Jan 7, 2018
    Posts:
    26
    Trophy Points:
    13
    Location:
    Colorado
    Ratings:
    +52 / -0
    Well finally towards the end of trunk. just got to secure the few cables so they look nice and put sub box in and its good!!!
    Have a look ...
    20200920_154612.jpg 20200920_154625.jpg 20200920_154629.jpg 20200920_154639.jpg 20200920_154647.jpg 20200920_154653.jpg 20200920_154704.jpg
    It looks better in person. In pictures not so much lol. but it will look alot better once I get the cables secured nicely! Nice and clean to match the cliber of this build!:neng2kb:
     
    Last edited: Sep 25, 2020
    Juschiln19, via a Samsung mobile device, Sep 20, 2020
    #23
    • Like Like x 3
  4. Juschiln19

    Juschiln19 Silver Member

    Joined:
    Jan 7, 2018
    Posts:
    26
    Trophy Points:
    13
    Location:
    Colorado
    Ratings:
    +52 / -0
    Right!!!! Well i'm hoping to start this beast up in a few days:biggrin:
     
    Juschiln19, via a Samsung mobile device, Sep 20, 2020
    #24
    • Like Like x 2
  5. Juschiln19

    Juschiln19 Silver Member

    Joined:
    Jan 7, 2018
    Posts:
    26
    Trophy Points:
    13
    Location:
    Colorado
    Ratings:
    +52 / -0
    Well I'm Making Wire Tuck Harnesses With PI and WOT Box! I got my 1st harness made and ITS SEXY!!! And of curse the 1st one is going on my build lol! I'm going to have to paint that valve cover now!!! It just wouldn't be right to strap this Beautiful Wire Tuck Harness to that ugly valve cover!!
    :b1:

    But Here Is My Facebook Page For Wire Tuck Harnesses. https://www.facebook.com/MazdaspeedCustom/
    In case you were wondering lol. Here's what she looks like on my original speed 6 thats completely stock. I will have photos of it on my baby soon!:rocker:

    20200924_071536.jpg 20200924_071519.jpg 20200924_071802.jpg Screenshot_20200924-074817_Gallery.jpg


    But I got the new T-case to transmission seal. About to put it in. And I got a used Mazda 6 fuel basket and i'm going to just use the bottom section of the assembly. Seems to match the speed 6 bottom section.. The part I screwed up :BangHead: Lol and I got the dremal out and put a stone tip on it and did the perfect cut I wanted tge 1st tine around And made it smooth with a sand paper tip. Ots Looking Good! So here a few pictures o before I got to it with drimal.
    20200925_113446.jpg 20200925_113927.jpg 20200925_114014.jpg 20200925_114017.jpg 20200925_114025.jpg
    And here is my 1st attempt :BangHead:
    20200919_195016.jpg

    I had to redo it. It wasn't up to par with the caliber of this build!!:bash:

    I'm just plugging away!!:aaaaa:
    Can't Freaking Wait To Be Here:drive:
     
    Last edited: Sep 25, 2020
    Juschiln19, via a Samsung mobile device, Sep 25, 2020
    #25
  6. Juschiln19

    Juschiln19 Silver Member

    Joined:
    Jan 7, 2018
    Posts:
    26
    Trophy Points:
    13
    Location:
    Colorado
    Ratings:
    +52 / -0
    Well I finally got the t-case to transmission gasket In and the t-case on. I also got the downpipe, radiator support and crash bar installed!!! Sweet!:headbang:
    20201012_125113.jpg 20201012_125530.jpg 20201012_125952.jpg
    Wasn't sure if I was supposed to use sealant but figured it wouldn't hurt either way.

    Not gunna lie, I got a little carried away with making the harnesses! Lol I got a picture or two of my 1st customers finished harness. Its for a Gen 2 With WOT Box and Black Sleeves Plus VTCS Deleted. I'm Proud Of It!
    20201010_143859.jpg
    20201010_173724.jpg

    But I grabbed a few pics while I was under there. I couldn't help it! That Turbski Is Looking Sexy!!!:uptosomething:
    20201012_135025.jpg 20201013_000816.jpg

    Also while I was under there I secured the 6an fuel line with metal zip ties. So I did build a new hell cat fuel pump and found out what I was doing wrong. On the new one, I changed it to where the 6AN line is now the feed line and the factory feed line is the return line. Was a real easy fix when I can to engine bay plumbing. I just switch 2 hoses and it was good! :thumbsup2:

    But the other mistake I was making was putting the valve on the feed side not the return side . Once I fixed those two things its working perfectly!!! Heres a few pictures.
    20201001_120854.jpg 20201001_120845.jpg 20201001_120842.jpg 20201001_120838.jpg 20201001_120822.jpg 20201001_120817.jpg 20201006_195107.jpg
    20200925_202108.jpg
    This one show the speed 6 and mazda 6 fuel basket side by side the fuel gauge is higher on mazda 6 housing

    This was the tools I choose this time around and works flawlessly 20200925_115616.jpg 20200925_121002.jpg


    Now I just got to
    -install subframe
    -boost leak test FMIC
    -fill transmission & t-case.
    -install wire tuck harness
    -close up door in back seat to fuel tank
    -replace & bleed rear brakes
    -Mount Front mount oil cooler
    Then I should be ready to start this beast!! :thumbup::uptosomething::headbang::drive:


    Here's how she looks now
    20201013_002914.jpg
     

    Attached Files:

    Last edited: Oct 13, 2020
    Juschiln19, via a Samsung mobile device, Oct 13, 2020
    #26
    • Like Like x 1
  7. Juschiln19

    Juschiln19 Silver Member

    Joined:
    Jan 7, 2018
    Posts:
    26
    Trophy Points:
    13
    Location:
    Colorado
    Ratings:
    +52 / -0
    Well I got her done.
    20201022_181524.jpg


    THE BEAST LIVES!!!
    I have a video but I can't seem to upload so here is where I shared it when I was trying to get car going and hpfp wasn't doing anything. End up being exposed wires at the spill valve plug and they were touching.

    https://m.facebook.com/groups/86216...up_comment¬if_id=1603408798379344&ref=m_notif
    (The video of the 1st start is in the replay to the check engine light picture...)

    I didn't know you couldn't upload videos. thats sucks..
    Well she purring like a kitten boys!!!
     
    Last edited: Oct 23, 2020
    Juschiln19, via a Samsung mobile device, Oct 22, 2020
    #27
    • Like Like x 2
  8. Juschiln19

    Juschiln19 Silver Member

    Joined:
    Jan 7, 2018
    Posts:
    26
    Trophy Points:
    13
    Location:
    Colorado
    Ratings:
    +52 / -0
    Wow, I didn't realize how much I missed my baby!! But I hate the drone from the ewg dump pipe... but I do like when u shift at 6k and it back fires lol... and how it sounds when u go into boost!!! But I'm going to have to figure something out. I was thinking of looking into a ultra quiet resonator for the dump pipe. Just to get ride of the drone maybe. Just throwing around ideas right now...

    I finally got past break in. Running a 18psi map from Freektune now. After taking my time trying to seat the rings and evan after hitting boost for a few days now. Its my first built motor and a little nervous about how long its taking for the rings to seat. The builder said the vacume would go up. But when I first started the motor. It said -6.95 At idle And now its at -6.80 at idle. so its going in wrong direction. Idk I've been avoiding highway the whole break in. And downshifting as much as possible. I've only driven the highway since I got past break in miles of 500. I'm a little over 600 miles now. I know it's early in the engines life. But I'm soo nervous the rings don't seat right and motor goes to shit.

    I asked he builder he said its only 1 100th of the engines life and it takes time and said the elevation affects vacume... Basically said I need to chill out. and i asked Justin from freaktune but he answered like I didn't know what vacume was. Said give me a wot in 3rd and let's seat those rings. But I've already hit full boost and banged a few gears. I evan tried flat foot shifting once or twice. But the vacume has not gone up. And my other speed registers -8.00 vacume at idle. So idk maybe over thinking it. 1st time doing break in Definitely freaking out slightly!! rather freak out and make sure I'm doing everything right then to just brush it off and watch motor go to shit if I'm doing something wrong I could have fixed. Lol

    But she's running. And putting a smile on my face every drive. Especially now that I can go into boost. Lol

    I'm having small issues from the alarm and the shift beep. Going to have to recheck wiring. But overall she's good.
    Alarm goes off and headlights and brake lights don't flash. Worked before I switch cars but now i added a relay thinking it was the proper way to do it.. and now it don't work.. and the shift beep. Not sure what going on there... the little things will get worked out very soon.

    Getting The custom 3" cat back with the 2 ultra quiet resonators put on today. I'm going to try for both resonators but with the long dp I don't think I'll be able to do it. We will see.
    But once I get the exhaust I can go for a drive and take a datalog and get it to Justin so we can see what he says. And get some more boost. She feels lacking a little right now. My last setup was the bnr s4 v2 on 22psi. So I want more boost already. Lol

    I'll upload a few datalogs in a few!

    Super stoked!!!
     
    Last edited: Nov 8, 2020
    Juschiln19, via a Samsung mobile device, Nov 7, 2020
    #28
    • Like Like x 1
  9. Juschiln19

    Juschiln19 Silver Member

    Joined:
    Jan 7, 2018
    Posts:
    26
    Trophy Points:
    13
    Location:
    Colorado
    Ratings:
    +52 / -0
    So here is some logs. These are from 10 23 2020 the day of 1st start.

    They are labeled
    One is 1st start Idle

    One is after 30 miles on 1st drive

    One is 1500 to 4500 WOT 2nd gear slow acceleration as requested by Justin at Freektune after 30 mile drive

    And one is today 11 7 2020 idle after drive labeled "datalog1"
     

    Attached Files:

    Juschiln19, via a Samsung mobile device, Nov 7, 2020
    #29
  10. Juschiln19

    Juschiln19 Silver Member

    Joined:
    Jan 7, 2018
    Posts:
    26
    Trophy Points:
    13
    Location:
    Colorado
    Ratings:
    +52 / -0
    Got the 3" Catback with 2 ultra quiet resonators. Heres a few pics. i'd upload a clip of it running but no video files can be uploaded...lol
    20201107_145803.jpg
    20201108_122834.jpg 20201107_180628.jpg
    Love it! Still appears stock He He He:rambo1:
    It don't sound bad ethier. But when coasting at 3500rpm it gets that dreaded drone. Probably going to be looking into maybe changing the second resonator out for a muffler that eliminates the drone. I don't have too much experience with exhaust upgrades. We will see.

    I also have 2 more datalogs. These are the one I sent to Justin last night after the catback install and a little drive. One is idle and one is 3rd gear 3000 to 5500
     

    Attached Files:

    Last edited: Nov 8, 2020
    Juschiln19, via a Samsung mobile device, Nov 8, 2020
    #30
    • Like Like x 1
  11. Awafrican

    Awafrican Moderator Silver Member

    Joined:
    Feb 11, 2016
    Posts:
    1,793
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Canada
    Ratings:
    +1,415 / -3
    Upload the sound clip to YouTube and link that let's hear the exhaust :)
     
    Awafrican, via a mobile device, Nov 8, 2020
    #31
    • Like Like x 1
  12. Juschiln19

    Juschiln19 Silver Member

    Joined:
    Jan 7, 2018
    Posts:
    26
    Trophy Points:
    13
    Location:
    Colorado
    Ratings:
    +52 / -0
    Ok I'll grap a video this week and upload it.
    I got a cold start on cold Morning.

    Here is the cold start new 3" catback


    For sound comparison here is the 1st start up/Cold start on a cold morning with stock catback


    I'll grab a drive by doing like 20mph a WOT drive by and in car.. Came out a little louder then I expected
     
    Juschiln19, via a Samsung mobile device, Nov 10, 2020
    #32
    • Like Like x 1
  13. Juschiln19

    Juschiln19 Silver Member

    Joined:
    Jan 7, 2018
    Posts:
    26
    Trophy Points:
    13
    Location:
    Colorado
    Ratings:
    +52 / -0
    So I had to pull the alarm back out and check a few things out the headlights and brakes lights were having issues when alarm goes off the headlights don't do nothing and the brake light turn on and stay on but don't flash and I put it on the horn wire so it would flash on off with horn while alarm goes off.

    Now it won't activate the relay so I bought the special one so it should read the lower power of the alarm output 200mA.

    So I finally got it tucked back under dash and took her for a spin. Justin from Freektune got back to me and said the logs and vacume look fine so. He sent me a new map with 20psi. I went for a nice drive. Man its only getting better and better! I took a log and sent it off already.

    And I asked a friend to record a video but had difficulties.. but here's a drive by I'll grab better ones soon !!!
     
    Last edited: Dec 1, 2020 at 9:15 PM
    Juschiln19, via a Samsung mobile device, Nov 20, 2020
    #33
    • Like Like x 1
  14. Juschiln19

    Juschiln19 Silver Member

    Joined:
    Jan 7, 2018
    Posts:
    26
    Trophy Points:
    13
    Location:
    Colorado
    Ratings:
    +52 / -0
    Here the logs I sent Justin this time in case anyone is interested
     

    Attached Files:

    Juschiln19, via a Samsung mobile device, Nov 20, 2020
    #34
    • Like Like x 1
  15. StreetSpeed6

    StreetSpeed6 Diesel Slayer Gold Member

    Joined:
    Mar 1, 2018
    Posts:
    572
    Trophy Points:
    63
    Location:
    Indiana
    Ratings:
    +390 / -0
    Looks like you're on the right path man keep it up! I feel like my built motor had over 1k miles before it fully started to be seated because I didn't thrash it during break in but just 10psi on ko4 basically the second or third time out. I think your motor is just fine man just give it time to settle in a bit. Also, are you on stock fueling at the moment I would assume? 12psi @ 6500 rpms and 380 g/s seems pretty good to me lol
     
    StreetSpeed6, via a mobile device, Nov 20, 2020
    #35
    • Like Like x 1
  16. Juschiln19

    Juschiln19 Silver Member

    Joined:
    Jan 7, 2018
    Posts:
    26
    Trophy Points:
    13
    Location:
    Colorado
    Ratings:
    +52 / -0

    Thanks man!! Ok, I appreciate the insight on your experience man. Yeah I never hit boost during break in. The builder said zero boost until after 1st 500 miles. Then I was on a 18psi map and sent it.

    Yes we are still on stock fueling. Yeah I will see if I like this 5558 gen2 or not. I wanted it for less lag. And still achieve mid 600 hp. Only time will tell I guess. I love the sound a big turbo puts out when just driving no boost. Its awesome but this one don't do it. Little disappointed lol but Thanks Man!
     
    Juschiln19, via a Samsung mobile device, Nov 21, 2020
    #36
    • Like Like x 2
  17. StreetSpeed6

    StreetSpeed6 Diesel Slayer Gold Member

    Joined:
    Mar 1, 2018
    Posts:
    572
    Trophy Points:
    63
    Location:
    Indiana
    Ratings:
    +390 / -0
    Someone joked with me about doing a T 51R mod to my turbo and I think I would absolutely love it. That makes it party all day long boost or not haha I think it's like 4-500 to have it done but it sounds insane afterwards and the turbo looks much nicer at the inlet as well.

    5558 is technically a big turbo but not a 6466 or something in the bigger range so it isn't going to be as loud as one that size. I think there was a thread about turbos and how each sounds. Maybe I will start a similar thread requesting members to post their turbo and a short sound clip of what it sounds like during spool up and maybe a drive by with little throttle to see how they sound under normal driving conditions.
     
    StreetSpeed6, via a mobile device, Nov 21, 2020
    #37
    • Like Like x 1
  18. Juschiln19

    Juschiln19 Silver Member

    Joined:
    Jan 7, 2018
    Posts:
    26
    Trophy Points:
    13
    Location:
    Colorado
    Ratings:
    +52 / -0
    T51R Mod I'm going to have to check it out! I miss the noise a big one has just driving in vacuum.
     
    Juschiln19, via a Samsung mobile device, Dec 1, 2020 at 9:08 PM
    #38
    • Like Like x 1
  19. Juschiln19

    Juschiln19 Silver Member

    Joined:
    Jan 7, 2018
    Posts:
    26
    Trophy Points:
    13
    Location:
    Colorado
    Ratings:
    +52 / -0
    Well I got my 1st PI Map. I did some logs and sent the off to Justin. I'll upload them.

    I also grabbed a few audio clips. While out taking logs



     

    Attached Files:

    Juschiln19, via a Samsung mobile device, Dec 1, 2020 at 9:31 PM
    #39
    • Like Like x 1
Loading...

Share This Page

Users Viewing Thread (Users: 0, Guests: 0)