andale927's PTE 5558 Gen 2 Build (Built Engine)

Discussion in 'Mazdaspeed 3 Build Diaries' started by andale927, Feb 24, 2019.

Watchers:
24 users.
  1. irissanen

    irissanen Greenie N00B Member

    Joined:
    Jul 9, 2017
    Posts:
    5
    Trophy Points:
    1
    Location:
    Finland
    Ratings:
    +0 / -0
    Thanks, this is perfect.
     
    irissanen, via a mobile device, May 29, 2020
  2. andale927

    andale927 Silver Member

    Joined:
    Feb 26, 2017
    Posts:
    110
    Trophy Points:
    63
    Location:
    Chicago, IL
    Ratings:
    +270 / -0
    So I went back to a 3-port configuration, but continued using the Cortex. The 4 port was just being too sensitive and was hurting my spool.

    @JohnnyTightlips gave me the idea, I didn't know how much range was possible with a small spring on the inefficient CP-E manifold. So I put in a 10 PSI spring and just used my 4 port solenoid hooked up to the bottom wg port.

    Got it pretty much dialed in over the last 4 hours. Also finally got a clean 4th gear log with zero spin for once.
    upload_2020-5-31_13-56-42.png

    I didn't make the background, it was randomly sent to me on Discord lol.

    3rd Gear could use a bit of a touchup, but that'll be easy to correct. I have some RE71Rs on the way in the hope of maximizing traction without needing to really warmup the tires.

    Also got some more 60-130 pulls in which felt way better than with the 4 port.

    [​IMG]
     

    Attached Files:

    Last edited: May 31, 2020
    • Like Like x 5
  3. VashEXE

    VashEXE ButtStallion Tuned Silver Member

    Joined:
    Feb 25, 2016
    Posts:
    388
    Trophy Points:
    93
    Location:
    Arizona
    Ratings:
    +625 / -3


    54464WHP, that's gotta be a record.
     
  4. andale927

    andale927 Silver Member

    Joined:
    Feb 26, 2017
    Posts:
    110
    Trophy Points:
    63
    Location:
    Chicago, IL
    Ratings:
    +270 / -0
    Lol, I just put tire size at 1000 to get the other pulls out of the graph
     
  5. andale927

    andale927 Silver Member

    Joined:
    Feb 26, 2017
    Posts:
    110
    Trophy Points:
    63
    Location:
    Chicago, IL
    Ratings:
    +270 / -0
    These updates are probably getting boring because they are all blah blah traction blah blah lol, I'm really just trying to get every last gram of performance without turning into a drag car.

    So my traction was just slowly getting worse over time and I had no idea what was going on, but finally figured out the issue when I got my RE71rs mounted and went to double check torque.


    Yeah... I thought it was the whiteline bushings at first:

    [​IMG]

    Swapped it out and it feels like a different car, I immediately dropped half a second off of 0-60
    [​IMG]


    Also finally got a 3rd gear to hook. It was semi-hooking before, but couldn't get a clean log, it would just alternate between traction and no traction...
    upload_2020-6-5_20-59-49.png
    Gonna add a touch more torque from 4-5k and I'll be happy with 3rd gear.


    Also ordered the Damond/Powerflex ALK that just came out, looking forward to seeing the results!
     
    • Like Like x 7
  6. andale927

    andale927 Silver Member

    Joined:
    Feb 26, 2017
    Posts:
    110
    Trophy Points:
    63
    Location:
    Chicago, IL
    Ratings:
    +270 / -0
    Inching forward slowly but surely, revised timing a bit for quicker spool in 3rd gear, 4th gear spool region coming up next. I can't stop tinkering lol.

    Moved the curve to the left about 350 rpm and added a good 70 ft-lbs down low.
    upload_2020-6-6_13-55-9.png
     
    • Like Like x 8
  7. iamareios

    iamareios Life is too short to stay stock Greenie Member

    Joined:
    Feb 4, 2017
    Posts:
    12
    Trophy Points:
    3
    Location:
    San Diego CA
    Ratings:
    +5 / -0
    Sorry to derail slightly. How has the high part throttle KR played out for you? Did you ever find out the problem? I'm at a very similar place with my new Overspeed Motor. Upwards of 8KR at low load. I'm starting to think it's excess mechanical noise from upgraded valvetrain and bsd. I can make it happen anytime I'm cruising by lifting off throttle and slowly applying pedal pressure. I'm looking at going with a 5558 as well. My s4v1 is still kicking though lol
     
    iamareios, via a mobile device, Jul 30, 2020
    • Like Like x 1
  8. andale927

    andale927 Silver Member

    Joined:
    Feb 26, 2017
    Posts:
    110
    Trophy Points:
    63
    Location:
    Chicago, IL
    Ratings:
    +270 / -0
    No problem! I never narrowed down the issue to the point where I can say what it is. I've increased my knock sensor min load tables to the following and haven't had any further problems:
    upload_2020-7-30_19-13-34.png

    My KR behaves exactly the same way you are describing. My motor doesn't sound like it has piston slap or anything... My best guess is that its due to valve lash. I have a couple valves with about double the maximum tolerance on both intake and exhaust. The larger the lash the more impulse noise you have when the cam lobe makes contact, which the KR sensor would pickup. This is a complete guess, I have no way of knowing short of correcting the lash. I really don't feel like doing that.

    The theory might breakdown because the KR goes away with increased load. We definitely don't have access to all of the KR tables and the low level routines the ECU does to detect knock, so its tough to say.

    I do find it comforting that someone with an overspeed motor has the same issue... thanks for sharing lol.
     
    Last edited: Jul 30, 2020
    • Like Like x 5
  9. VashEXE

    VashEXE ButtStallion Tuned Silver Member

    Joined:
    Feb 25, 2016
    Posts:
    388
    Trophy Points:
    93
    Location:
    Arizona
    Ratings:
    +625 / -3
    Just FYI, I also had to calm down my knock sensor sensitivity in my tune as well. You can see more about that in my build thread and what all I changed for that, but basically no amount of Ethanol or timing adjustments were changing it, so it's gotta be something mechanical or it might just be that little screw that @Sho tied to something in my engine bay so it'll rattle around.
     
    • Like Like x 2
  10. iamareios

    iamareios Life is too short to stay stock Greenie Member

    Joined:
    Feb 4, 2017
    Posts:
    12
    Trophy Points:
    3
    Location:
    San Diego CA
    Ratings:
    +5 / -0
    Interesting to hear. That at least makes me stop worrying about it so much. We have very similar builds and think the 5558 is a big contender for my next turbo. I'm not sure my tuner will accept the request to mess with KR tables. He'll probably inform me to stop worrying about anything outside of WOT and he's 100% correct
     
    iamareios, via a mobile device, Jul 31, 2020
    • Like Like x 2
  11. JohnnyTightlips

    JohnnyTightlips Platinum Member

    Joined:
    May 12, 2016
    Posts:
    1,027
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Iowa
    Ratings:
    +1,548 / -0
    I also edited my tables as I was sick of seeing random part throttle knock when I got done doing a pull and never knowing if it was real knock or part throttle from putting around before I got into WOT.

    upload_2020-7-31_14-59-11.png
     
    • Like Like x 1
  12. Sho

    Sho Gold Member

    Joined:
    Feb 10, 2016
    Posts:
    992
    Trophy Points:
    93
    Location:
    Akron, OH
    Ratings:
    +1,907 / -0
    ^same
     
    Sho, via a mobile device, Aug 1, 2020
Loading...
Similar Threads - andale927's 5558 Build
  1. andale927
    Replies:
    2
    Views:
    203

Share This Page

Users Viewing Thread (Users: 0, Guests: 0)