Fueling issues 2012 MS3

Discussion in 'Mazdaspeed 3 Troubleshooting' started by MS3Silver, Jan 4, 2020.

Watchers:
6 users.
  1. Eroler1

    Eroler1 NPC Greenie Member

    Joined:
    Jan 27, 2018
    Posts:
    158
    Trophy Points:
    28
    Location:
    Aincard
    Ratings:
    +53 / -5
    how possible can you take out your hpfp and actually check inside, since youre in there too.
     
  2. MS3Silver

    MS3Silver Greenie Member

    Joined:
    Jan 4, 2020
    Posts:
    21
    Trophy Points:
    3
    Location:
    Utah
    Ratings:
    +2 / -0
    Checked my hpfp, made sure everything was seated correctly, looks clean inside, no damage anywhere. Swapped in my old RV and things got slightly better than with the new. Was able to make 1500psi at 50% throttle and during revs at idle/neutral I've only seen 1400~. I don't hear the RV whistle like I did before.
    At this point theres no CEL's to guide me anywhere. Here's a log for more details than I can provide. My fuel trims are off as well.

    Edit: I should also mention that the fuel I'm running on has been in the tank for 4 months at this point. I don't think it should really have any effect on this specific issue but I don't know enough to omit it.
     

    Attached Files:

  3. MS3Silver

    MS3Silver Greenie Member

    Joined:
    Jan 4, 2020
    Posts:
    21
    Trophy Points:
    3
    Location:
    Utah
    Ratings:
    +2 / -0
    Update: swapped a different hpfp(confirmed working) assembly into it and same issue. KOEO test built pressure up to around 1300psi and a bad RV won’t get that much pressure and should just drop correct?
     
    MS3Silver, via a mobile device, Feb 14, 2020
    #43
  4. Enki

    Enki Motorhead Platinum Member

    Joined:
    Feb 10, 2016
    Posts:
    1,182
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Tucson
    Ratings:
    +1,942 / -3
    Depends on the failure mode of the prv. They are basically just springs and balls.
     
  5. MS3Silver

    MS3Silver Greenie Member

    Joined:
    Jan 4, 2020
    Posts:
    21
    Trophy Points:
    3
    Location:
    Utah
    Ratings:
    +2 / -0
    Should I be wanting to see around 1850 then? Isn’t that the crack pressure for these? Is there such thing as an upgraded RV?
     
    MS3Silver, via a mobile device, Feb 14, 2020
    #45
  6. Enki

    Enki Motorhead Platinum Member

    Joined:
    Feb 10, 2016
    Posts:
    1,182
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Tucson
    Ratings:
    +1,942 / -3
    There is an upgraded PRV but it causes more issues than it solves. Stick with stock.
     
    • Like Like x 2
  7. MS3Silver

    MS3Silver Greenie Member

    Joined:
    Jan 4, 2020
    Posts:
    21
    Trophy Points:
    3
    Location:
    Utah
    Ratings:
    +2 / -0
    Final update: I believe we’ve fixed the issue. I’m going to be doing some logging tomorrow to be sure. I bought a fuel rail/PRV/Pressure sensor assembly and after the swap, things seem to be fine.
    It seems it was something to do with the pressure sensor and there is a reason that Mazda says to replace the whole assembly. If you can get away with replacing the just the sensor, great. Unfortunately, I was not one of those cases.

    This sucked.
     
    MS3Silver, via a mobile device, Feb 22, 2020
    #47
    • Like Like x 2
  8. JohnnyTightlips

    JohnnyTightlips Platinum Member

    Joined:
    May 12, 2016
    Posts:
    1,080
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Iowa
    Ratings:
    +1,613 / -0
    That does indeed suck, I'm glad it's fixed.
     
    JohnnyTightlips, via a mobile device, Feb 22, 2020
    #48
Loading...

Share This Page

Users Viewing Thread (Users: 0, Guests: 0)