06 WWP Speed6 Daily/Fun car

Discussion in 'Mazdaspeed 6 Build Diaries' started by Slow6_pl, Feb 10, 2016.

Watchers:
4 users.
  1. Slow6_pl

    Slow6_pl Greenie Member

    Joined:
    Feb 10, 2016
    Posts:
    106
    Trophy Points:
    28
    Location:
    Conway, AR
    Ratings:
    +57 / -0
    Hey! I've had my Speed6 for about a year now. The car has been up and down. It blew a transfer case two weeks into me having it, causing the car to be down for 7 months. Then, I popped 2 tires a month after the car got back to me. THEN I had to get the VVT done. As it sits right now, my mod list includes a Corksport SRI/TIP, Corksport HPFP internals, M2 Ebay downpipe, a custom 3" exhaust with a flowmaster 10 (I know, weird choice), and an OTS tune from Versatune. No dyno yet, but my plans for the car are around 400whp, essentially going BT and built whenever the funds allow it!
     

    Attached Files:

    Slow6_pl, via a Samsung mobile device, Feb 10, 2016
    #1
  2. mOo_GiZzArD

    mOo_GiZzArD Greenie Member

    Joined:
    Feb 10, 2016
    Posts:
    43
    Trophy Points:
    8
    Location:
    pittsburgh pa
    Ratings:
    +18 / -0
    any signs/ noises prior to the blown xfer case?
     
  3. Slow6_pl

    Slow6_pl Greenie Member

    Joined:
    Feb 10, 2016
    Posts:
    106
    Trophy Points:
    28
    Location:
    Conway, AR
    Ratings:
    +57 / -0
    What happened was my axle decided to take a day off and blow up in my xcase, but that was after a day at the strip launching the piss out of it [emoji28] right before, I was cruising back home with a car full of friends, and we heard a squeaking noise out the passenger side, also was getting in and out of boost on cruise. Pulled off a ramp, as soon as it stopped it locked up.

    Sent from my SAMSUNG-SM-G890A using Tapatalk
     
    Slow6_pl, via a mobile device, Feb 10, 2016
    #3
    • Like Like x 1
  4. mOo_GiZzArD

    mOo_GiZzArD Greenie Member

    Joined:
    Feb 10, 2016
    Posts:
    43
    Trophy Points:
    8
    Location:
    pittsburgh pa
    Ratings:
    +18 / -0
    well thats no bueno. thanks for the response. got a noise coming from the rear end and as usual, im paranoid. although i will say it hasnt locked up upon stopping yet. haha
     
  5. Slow6_pl

    Slow6_pl Greenie Member

    Joined:
    Feb 10, 2016
    Posts:
    106
    Trophy Points:
    28
    Location:
    Conway, AR
    Ratings:
    +57 / -0
    Nah, the case is right between the front wheels. And once it goes, it goes hard, and it sucks lol.

    Sent from my SAMSUNG-SM-G890A using Tapatalk
     
    Slow6_pl, via a mobile device, Feb 10, 2016
    #5
  6. mOo_GiZzArD

    mOo_GiZzArD Greenie Member

    Joined:
    Feb 10, 2016
    Posts:
    43
    Trophy Points:
    8
    Location:
    pittsburgh pa
    Ratings:
    +18 / -0
    my bad. was thinking the diff.. good catch on that one.
     
  7. Slow6_pl

    Slow6_pl Greenie Member

    Joined:
    Feb 10, 2016
    Posts:
    106
    Trophy Points:
    28
    Location:
    Conway, AR
    Ratings:
    +57 / -0
    Bullshit update: had an appointment to get the exhaust hooked up today, had to cancel because my smart key decided to be a dumb key and my car won't start. Hello new key and programming charges! next Thursday the exhaust will be on!

    As its sitting, I'm hooking up my wideband, and my boost gauge, being fed into a three pod cluster mounted where the Nav would be.
     
    Slow6_pl, via a Nexus device, Feb 25, 2016
    #7
    • Like Like x 1
  8. Slow6_pl

    Slow6_pl Greenie Member

    Joined:
    Feb 10, 2016
    Posts:
    106
    Trophy Points:
    28
    Location:
    Conway, AR
    Ratings:
    +57 / -0
    Update: It's been 2 months and I'm still throwing a god damn P2187. New gaskets, downpipe fixed, OCC installed, everything clamped as tight as humanly possible, new boost tubes going in tomorrow. Got a K04 rebuild kit coming, side to side shaft play is too uncomfortable, so getting it rebuilt due to finances. Just waiting for this damn code to go away and more money for parts.
     
  9. Raider

    Raider Administraider Administrator Platinum Member

    Joined:
    Jan 28, 2016
    Posts:
    4,311
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Behind a Keyboard wearing full body armor
    Ratings:
    +5,181 / -3
    Purge Valve Solenoid is one possible cause.
     
  10. Slow6_pl

    Slow6_pl Greenie Member

    Joined:
    Feb 10, 2016
    Posts:
    106
    Trophy Points:
    28
    Location:
    Conway, AR
    Ratings:
    +57 / -0
    Thanks for the idea, I'll check it tomorrow. I've narrowed it down to the evap system, all couplers and clamps have been check and replaced, so hopefully I can figure this out.
     
    Slow6_pl, via a Samsung mobile device, May 12, 2016
    #10
  11. Slow6_pl

    Slow6_pl Greenie Member

    Joined:
    Feb 10, 2016
    Posts:
    106
    Trophy Points:
    28
    Location:
    Conway, AR
    Ratings:
    +57 / -0
    Update:
    Successfully took off the turbo, manifold, and downpipe, replaced all gaskets AND rebuilt the turbo, and put it all back together in 8.5 hours today with help from two friends. Believe we found the vacuum leak as well. Good day!
     
    Slow6_pl, via a Samsung mobile device, May 15, 2016
    #11
    • Like Like x 1
  12. Slow6_pl

    Slow6_pl Greenie Member

    Joined:
    Feb 10, 2016
    Posts:
    106
    Trophy Points:
    28
    Location:
    Conway, AR
    Ratings:
    +57 / -0
    Long overdue update: Nothing has really changed. I felt like I needed to post something. Car runs good, got a JBR RMM and fixed the pivot shaft seal. Waiting on some money to come in for my tune, as well as my FoST manifold as I wait for my Damond Motorsports PI Manifold adapter kit!
     
  13. Raider

    Raider Administraider Administrator Platinum Member

    Joined:
    Jan 28, 2016
    Posts:
    4,311
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Behind a Keyboard wearing full body armor
    Ratings:
    +5,181 / -3
    That seal was pretty easy to do!

    Oh your sig pic link is dead.
     
  14. Slow6_pl

    Slow6_pl Greenie Member

    Joined:
    Feb 10, 2016
    Posts:
    106
    Trophy Points:
    28
    Location:
    Conway, AR
    Ratings:
    +57 / -0
    Sig pic link doesn't like me on my phone or computer. I need more forum education for being a 21 year old haha
     
    Slow6_pl, via a Samsung mobile device, Jul 7, 2016
    #14
  15. Raider

    Raider Administraider Administrator Platinum Member

    Joined:
    Jan 28, 2016
    Posts:
    4,311
    Trophy Points:
    113
    Location:
    Behind a Keyboard wearing full body armor
    Ratings:
    +5,181 / -3
    Link pic from imgur not google images.
     
    Raider, via an iPhone, Jul 7, 2016
    #15
  16. Slow6_pl

    Slow6_pl Greenie Member

    Joined:
    Feb 10, 2016
    Posts:
    106
    Trophy Points:
    28
    Location:
    Conway, AR
    Ratings:
    +57 / -0
    New update not related to my sig pic, car lost timing last night. Yay. Seems to be electrical and not mechanical, with what I saw I'm hopeful that's correct. Got the car towed off to my guys at Speed Solutions to get her fixed up.

    Oh, and I got my FoST mani in the mail. Couldn't use it before, sure as hell can't use it now :tearsofjoy:
     
    Slow6_pl, via a Samsung mobile device, Jul 8, 2016
    #16
    • Like Like x 1
  17. Navy_Mech2

    Navy_Mech2 Greenie Member

    Joined:
    Feb 10, 2016
    Posts:
    77
    Trophy Points:
    18
    Location:
    Oak Harbor, WA
    Ratings:
    +75 / -0
    You gonna stick with versatune or switch over to Cobb?

    Sent from my ME302C using Tapatalk
     
    Navy_Mech2, via a mobile device, Jul 17, 2016
    #17
  18. blackms3_71

    blackms3_71 Greenie Member

    Joined:
    Feb 10, 2016
    Posts:
    188
    Trophy Points:
    28
    Location:
    washington state
    Ratings:
    +76 / -0
    damn what a headache man, glad your hanging in there and keeping it alive! before you know it the whole car will be new... and still slow haha
     
    • Like Like x 1
  19. Slow6_pl

    Slow6_pl Greenie Member

    Joined:
    Feb 10, 2016
    Posts:
    106
    Trophy Points:
    28
    Location:
    Conway, AR
    Ratings:
    +57 / -0
    Thanks guys! @Navy_Mech2 Im sticking with Versatune. @blackms3_71 Im trying man! Thankfully the whole situation was a flop.. The timing and everything was completely fine, just a dirty sensor throwing a code for timing, but the real problem was just a hellacious vacuum leak from my intake manifold. The K04 has been eating oil like a motherfucker, so I'm going on a budget topmount set up. Precision turbo, T3 manifold, custom DP and intake, then saving up to get built. It's coming along nicely!
     
    • Like Like x 1
  20. Slow6_pl

    Slow6_pl Greenie Member

    Joined:
    Feb 10, 2016
    Posts:
    106
    Trophy Points:
    28
    Location:
    Conway, AR
    Ratings:
    +57 / -0
    Quick update: EGR block off is in my possession, waiting on HKS to ship, waiting on a local to buy my TMIC and BPV so I can go front mount, selling an extra clutch flywheel to a different local, waiting until @Jason@DizzyTuning gives the green light for VT tuning, waiting for the Damond PI FOST adapter because I'm just staring at my manifold, and have enough money for all parts and half the turbo on my future 5858 setup. :thumbsup:

    Have a nice day, thanks for watching.
     
    Last edited: Aug 10, 2016
    Slow6_pl, via a Samsung mobile device, Aug 10, 2016
    #20
    • Like Like x 1
Loading...

Share This Page

Users Viewing Thread (Users: 0, Guests: 0)